Pulska Glazbena škola jedina je srednjoškolska glazbena ustanova u Istarskoj županiji kojoj gravitiraju učenici iz cijele županije.

Glazbenu školu Ivana Matetića – Ronjgova u Puli pohađao je i završio veliki broj učenika koji su danas eminentni glazbenici i pedagozi u Istarskoj županiji, Republici Hrvatskoj i inozemstvu.

Učenici Glazbene škole sudjeluju u kulturnom živoru i radu grada Pule i Istarske županije u raznim gradskim zborovima, gudačkim, harmonikaškim, puhačkim orkestrima grada Pule, Hrvatske i inozemstva.

Glazbena škola održala je velik broj nastupa i koncerata u Puli, gradovima RH kao i izvan domovine. Učenici i ansambli škole redovito se pojavljuju na natjecanjima gdje postižu zapažene rezultate i dobivaju veliki broj nagrada. Zadnja školska godina 2017/2018. bila je rekordna po broju nagrada na hrvatskim i inozemnim pozornicama.

Glazbeno školstvo u institucionalnom smislu u Puli bilježi stoljetnu povijest. Nakon Drugog svjetskog rata prioritet kulturne i obrazovne politike bio je organizacija mreže školskog sustava. Posebna se pozornost posvećivala osnivanju glazbenih škola kao jednom od načina približavanja glazbe mladima iz uglavnom siromašnih radničkih obitelji.

Osnivanjem glazbene škole trebao se ostvariti cilj razvijanja glazbenih sposobnosti i vještina djece pod stručnim vodstvom nastavnika. Tako osmišljeno ustrojstvo glazbenih škola zadržalo se do danas.

Odlukom Gradskog narodnog odbora, a na inicijativu i poticaj glazbenika koji su tada živjeli u gradu, u Puli je osnovana Muzička škola. Prva osnivačka skupština Nastavničkog zbora muzičke škole održana je 10. veljače 1949.

Škola je 1962. dobila ime Ivana Matetića – Ronjgova, skladatelja, glazbenog pedagoga i melografa koji je svojim svestranim poniranjem u život i duh istarskog naroda i melosa ostavio najdublji trag u glazbenoj povijesti Istre i Primorja. Fiksirao je istarsku ljestvicu. God. 2009. Istarsko dvoglasno pjevanje i sviranje na istarskoj ljestvici upisano je na UNESCO-v popis svjetske nematerijalne baštine. Ova tradicija je još uvijek živa i dio svakodnevnog života Istre i Hrvatskog primorja.

Nastava se u početku odvijala kroz nastavu klavira, violine, violončela, trube, klarineta, roga i pjevanja. Ubrzo je uvedena nastava flaute, trombona i kontrabasa. Uvodi se i nastava iz pjevačkog zbora, koji je sudjelovao u izvedbama opereta u Istarskom narodnom kazalištu, a 1963. uvodi se i nastava harmonike.

Kao srednja glazbena škola s općeobrazovnim odjelom djeluje od 1958.

Reformom školstva sedamdesetih godina prošlog stoljeća, Škola je uključena u Centar za umjetničko obrazovanje, a početkom devedesetih počela je djelovati kao umjetnička škola s glazbenim i likovnim odjelom. Od 1994. opet je samostalna glazbeno-obrazovna ustanova. Danas je Škola i po broju učenika i nastavnika, a i po raznovrsnim programima za koje se polaznici obrazuju, jedna od najvećih glazbenih škola u Republici Hrvatskoj. Pohađa je 488 učenika i broji 60 nastavnika i ostalog osoblja. Djelatnost škole odvija se u instrumentalnom, pjevačkom i teorijskom dijelu kroz odjele: puhački (flauta, truba, rog, klarinet, saksofon) i udaraljke, gudački (violina, violončelo, kontrabas), solo pjevanje i gitare, odjel za harmoniku, klavir i orgulje i teorijski odjel. Od tada do danas brojne generacije glazbenih pedagoga i učenika utkale su svoj doprinos i sudjelovale u kontinuitetu održavanja, obogaćivanja i razvoja gradske kulture Istarske županije.

Glazbena škola zadržava pojam jedinstvenog mjesta i utočišta za sve one kojima glazba u životu znači nešto više. Ta, od svih umjetničkih izražaja najneposrednija i srcu najbliža djelatnost za koju je ljudski duh sposoban.