Društvo psihologa Istre, povodom 10. listopada, Svjetskog dana mentalnog zdravlja, provodi kampanju pod nazivom “Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja”. Ovogodišnji je slogan, koji preporučuje Svjetska federacija za mentalno zdravlje (WFMH) u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO), “Učinimo mentalno zdravlje i dobrobit za sve globalnim prioritetom”.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije jedna od pet osoba suočava se s teškoćama mentalnog zdravlja, no nažalost, samo ⅓ njih ima stručnu pomoć. Razlozi nedobivanja stručne pomoći su nedostatak praćenja i trijaže, nedovoljna dostupnost pomoći, duge liste čekanja, visoka cijena, nedostatak percipirane potrebe za traženjem stručne pomoći te stigmatizacija, sram i strah.

Društvo psihologa Istre želi podsjetiti građane_ke na važnost brige o mentalnom zdravlju, unijeti informacije o mentalnom zdravlju u svakodnevne medijske i društvene prostore i time utjecati na smanjenje stigme i predrasuda vezanih uz traženje stručne psihološke pomoći. Kako bi se to ostvarilo, osmišljeno je nekoliko aktivnosti tijekom listopada:

– Interaktivno predavanje za građane_ke “Mentalno zdravlje i ja” u Višnjanu u četvrtak, 13. listopada 2022. u 18:00 sati koje vodi psihologinja i psihoterapeutkinja Luana Poleis

– Besplatno psihološko savjetovanje (u trajanju od 1 h) od 10. do 16. listopada 2022. za građane_ke koji_e se jave na e-mail savjetovaliste@dpi.hr (ograničen broj termina)

– Nagradni natječaj na društvenim mrežama Društva psihologa Istre (Facebook i Instagram) u kojem jedan pratitelj_ica može osvojiti knjigu

– Sekcija za predškolsku psihologiju DPI-ja provodi ispitivanje mentalnog zdravlja odgojitelja/ica.