Utorak, 9. travnja 2019. od 16 do 19:30

Olga Šober

Nacionalna prvakinja opere Olga Šober diplomirala je pjevanje na Muzičkoj
akademiji u Zagrebu, dvogodišnju specijalizaciju za Lied i oratorij provela u Beču na Visokoj školi za glazbu i izvođačke umjetnosti u Beču a magistrirala na Fakultetu muzičkih umjetnosti u Beogradu.
Svoju umjetničku karijeru počinje kao solistica u HNK Osijek, nastupa na svim opernim pozornicama i scenama te ljetnim festivalima u domovini kao i u mnogim gradovima bivše države.
Kao samostalna umjetnica bilježi značajne nastupe i u inozemstvu: Italija, Austrija, Mađarska, Rusija, Njemačka, Gruzija, Litva, Norveška, Švicarska, Češka, Slovačka, Japan, USA, Kanada, Australija, Taiwan… za koje je dobila značajna priznanja među kojima se ističu: Šaljapinova medalja sveruskog opernog festivala u Kazanju (Tatarska republika), Nagrada Anala u Osijeku, Nagrada Grada Rijeke, Nagrada Milka Trnina, Nagrada Hrvatskog glumišta, Nagrada HNK Ivana pl. Zajca «Štefanija Lenković».

Za osobite zasluge u kulturi odlikovana je Redom Danice hrvatske sa likom
Marka Marulića.

Ministarstvo RH dodijeljuje joj najveći status u državi, status Nacionalne operne prvakinje.


Za promociju talijanske glazbe dobila je odličje predsjednika Republike Italije G. Napolitana Reda Talijanske zvijezde i viteški naslov „Cavaliere“


Uz opernu glazbu njeguje i bogatu solističku koncertnu aktivnost a nastupa kao stalna gošća uz najpoznatije komorne sastave i zborove u zemlji i uz poznata dirigentska imena poput Lovre Matačića, Nikše Bareze, Vjekoslava Šuteja, Kazushi Onoa, Duška Prašelja itd.
Snima na razne nosače zvuka a snimila je ekraniziranu operu «Nikola Šubić Zrinjski».
Pedagogijom se bavi od 1981. godine, prvo u srednjoj glazbenoj školi Franjo Kuhač, potom osam godina na Visokoj školi za glazbenu umjetnost „Ino Mirković“ dok je posljednjih deset godina bila na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (Područni odsjek Rijeka) kao naslovni docent iz dva kolegija (solo pjevanje i komorna glazba).