9. travnja 2019. u 19.30, Dvorana glazbene škole Ivana Matetića – Ronjgova Pula

Lovro Merčep, saksofon i Krešimir Starčević, klavir

Program:

Darius Milhaud: Scaramouche suita, op. 165b (transkirpcija za alt saksofon i klavir)

I – Vif

II – Modéré

III – Brazileira: Mouvement de samba

Manuel de Falla: Sedam španjolskih popularnih pjesama, za glas i klavir (transkripcija za alt saksofon i klavir

Ferrucio Busoni: Šesta sonatina za klavir – komorna fantazija na Bizetovu operu “Carmen”, BV 284

Claude Debussy: Première rhapsodie (Prva rapsodija) za klarinet i klavir (transkripcija za sopran saksofon i klavir)

Maurice Ravel: Pièce en forme de Habanera, za glas i klavir (transkripcija za sopran saksofon i klavir)

Béla Bartók: Šest rumunjskih narodnih plesova za klavir, Sz. 56, BB 68 (transkripcija za sopran saksofon i klavir)

Lovro Merčep (Zagreb, 1990), studirao je kod uvaženih saksofonističkih pedagoga i solista na Akademiji u Zagrebu i Konzervatorijima u Lyonu, Versaillesu i Amsterdamu.

Tijekom studija bio je stipendist grada Samobora, Zaklade Adris i Francuske vlade, dobitnik Rektorove i Dekanove nagrade Sveučilišta u Zagrebu, Plakete grada Samobora, te je jedan od dobitnika nagrade Mladi glazbenik godine Zagrebačke filharmonije za umjetnička postignuća u 2016. godini.

Laureat je brojnih državnih i međunarodnih natjecanja, među kojima se ističu 7. međunarodno saksofonističko natjecanje u Novoj Gorici (Slovenija), Concours Européen de Saxophone u Gapu (Francuska), 5. hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo u Zagrebu, Međunarodno natjecanje Emona u Ljubljani i 1. međunarodno natjecanje saksofonista Josip Nochta u Zagrebu.Kao solist i komorni glazbenik nastupao je na festivalima i ciklusima u Hrvatskoj i inozemstvu, surađujući s perspektivnim hrvatskim glazbenicima od kojih se posebno ističu Krešimir Starčević, Aljoša Jurinić, Marin Maras, Srđan Bulat i Filip Merčep.Zapaženi sunastupi uz Hrvatski komorni orkestar, Zagrebačku filharmoniju, Simfonijski orkestar HRT-a, Zagrebačke soliste, Simfonijski orkestar RTV Slovenije, Dubrovački simfonijski orkestar i Vokalni ansambl Antiphonus, pod ravnanjem uvaženih maestra Tomislava Fačinija, Uroša Lajovica, Berislava Šipuša, En Shaoa, Stefano Mazzolenija i drugih.Lovro osobitu pažnju posvećuje promicanju glazbenih djela hrvatskih skladatelja, predstavljajući ih kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu. Godine 2016. snimio je trajnu studijsku snimku Sinfoniette za alt saksofon, gudače i udaraljke Bruna Bjelinskog uz Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem skladateljevog sina Alana Bjelinskog. Na 66. Dubrovačkim ljetnim igrama, kao solist praizveo je Koncert za saksofon i gudački orkestar hrvatskog skladatelja Ivana Končića uz pratnju Dubrovačkog simfonijskog orkestra, a svoje kompozicije također su mu posvetili Gordan Tudor, Sara Glojnarić i Ana Horvat. Djela hrvatskih skladatelje dio su i redovnog repertoara kvarteta saksofona Ardemus, čiji je Lovro član. Do sada, kvartet je nastupio u Nizozemskoj, Hrvatskoj, Belgiji i Švicarskoj. Ardemus kvartet dobitnik je nagrade publike na Grachtenfestival Conservatorium Concours 2016., a u rujnu iste godine kvartet je pobijedio na 13. međunarodnom natjecanju mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić u Samoboru. Kao jedan od četiri finalista prestižnog natjecanja Dutch Classical Talent za sezonu 2017./2018., Kvartet je održao turneju u dvoranama diljem Nizozemske i gostovao na nizozemskoj televiziji i radiju.

Lovro trenutno živi u Amsterdamu gdje se usavršava u programu komorne glazbe Netherlands String Quartet Academy u klasi Sven Arne Tepla i Marc Danela.

Krešimir Starčević (Zagreb, 1988.)klavir je počeo učiti tek sa 12 godina u Umjetničkoj školi Franje Lučića u Velikoj Gorici u razredu Andreje Markulin. Godine 2007. upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu u razredu Đorđa Stanettija, gdje je prediplomski studij završio 2011. Magna cum laude, a diplomski 2013. godine. U sklopu programa studentske razmjene Erasmus, akademsku godinu 2012./2013. proveo je na Sveučilištu za glazbu i primijenjene umjetnosti u Beču u razredu Stefana Vladara. Dobitnik je Dekanove nagrade, prvih i drugih nagrada na Županijskim i Državnim natjecanjima učenika i studenata glazbe, kao i druge nagrade na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Zlatko Grgošević, 2007. Na 9. Međunarodnom natjecanju mladih glazbenika Ferdo Livadić 2012. godine osvojio je Nagradu grada Samobora, a u dva navrata osvojio Nagradu grada Rovinja, na Pijanističkom natjecanju Zaklade Dino Škrapić (2012., 2014.). Godine 2017. primio je Nagradu za najbolju umjetničku suradnju na 50. Tribini Darko Lukić, za koncert održan s Laticom Anić u maloj dvorani Lisinski. Od 2009. do 2014. godine sudjelovao je u organizaciji ciklusa Virtuoso, a 2014. i 2015. obnašao je funkciju umjetničkog voditelja Zagrebačkih ljetnih večeri. Surađuje s uspješnim hrvatskim glazbenicima kao što su Lovro Merčep, Marco Graziani, Marin Maras, Latica Anić, Bruno Philipp, Filip Merčep, Vedran Kocelj i Antonija Jurin. Bio je umjetnički je suradnik Universal Marimba Competition u Belgiji 2017. te, u više navrata, Međunarodnog tjedna udaraljkaških ansambala u Bjelovaru, u okviru kojeg je surađivao s mnogim uglednim svjetskim udaraljkašima. Solistički je nastupio uz Zagrebačku filharmoniju, Simfonijski orkestar HRT-a, Zagrebačke soliste i Simfonijski orkestar Muzičke akademije u Zagrebu, pod vodstvom dirigenata Pavla Dešpalja, Mladena Tarbuka, Saše Britvića i Tončija Bilića. Nastupio je na festivalima kao što su Muzički biennale Zagreb, Festival sv. Marka, Samoborska glazbena jesen, Riječke ljetne noći, Rapske glazbene večeri, Senjske glazbene večeri, Dana Matice hrvatske u Sarajevu i drugi. Povodom 100. obljetnice smrti Claudea Debussyja, u rujnu 2018. u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu po prvi puta u Hrvatskoj izveo je njegovu klavirsku komornu glazbu u integralnom kronološkom obliku, u suradnji s Laticom Anić, Marcom Grazianijem i Brunom Philippom. Iste godine primio je Nagradu Grada Velike Gorice s likom Franje pl. Lučića.