10. travnja 2019. u 19h

Dvorana glazbene škole Ivana Matetića – Ronjgova Pula

Program:

Boris Papandopulo (1906 – 1991): Danza

Dmitri Shostakovich (1906 – 1975): Valček št. 2 iz suite za promenadni orkester (1994)

Astor Piazzolla (1921 – 1992): Libertango (1974), prir. Duo Accellorandom

Prekmurska ljudska: Zrelo je žito, prir. Vasko Stefanovski

Bard Howard: Fly me to the moon (1954), prir. Duo Accellorandom

Carlos Gardel (1890 – 1935): Por una Cabeza (1935), prir. John Williams / Duo Accellorandom

Christoph Schaffrath (1709 – 1763): Duetto in C-major, Adagio

Mikolaj Majkusjak (1983*): Rythms of doubt III (2010)

Camila Cabello: Havana (2017), prir. Duo Accellorandom

Duo Accellorandom

DUO ACCELLORANDOM sastavljaju mlade glazbenice, harmonikašica Neža Torkar (28) i violončelistica Romana Šimbera (23) iz Slovenije. Spojila ih je neizmjerna ljubav prema glazbi i komornom muziciranju. Prvi put su u duetu zasvirale kao mlade djevojčice prije trinaest godina i osvojile 2. nagradu na uvaženom međunarodnom harmonikaškom natjecanju u Puli. Od tada su im se putevi, zbog studija u Weimaru (Njemačka) i Zagrebu (Hrvatska), razišli te su te godine posvetile solističkom napretku, mnogobrojnim koncertima te sudjelovanju na različitim državnim i međunarodnim natjecanjima, na kojima osvajaju samo najviše rezultate.

Harmonikašica Neža Torkar si kao svoje najveće uspjehe broji pobjedu i posebnu nagradu za najbolju izvedbu obavezne skladbe na prestižnom međunarodnom natjecanju u Španjolskoj (Arrasate), 3. mjesto u njemačkom Klingentalu i belgijskom Ghetu, dva 2. mjesta u Puli (Hrvatska) te dvije pobjede i posebna nagrada na slovenskom državnom natjecanju TEMSIG.

Najveći uspjesi violončelistice Romane Šimbera su pobjeda i posebna nagrada za najbolje izvedenu obaveznu skladbu na državnom natjecanju TEMSIG, pobjeda na međunarodnom natjecanju “Antonio Salieri” u Italiji, 2. i dva 3. mjesta na EMCYjevom natjecanju “Petar Konjević” u Beogradu, te svsrstanje u finale slovenskega predizbora za Evrovizijskog mladog glazbenika.

2016. godine su se usprkos studiju i velikoj udaljenosti njihovi putevi ponovo sreli te su započele stvarati priču, koja svaki dan iznova iznenađuje sve mnogobrojniju europsku publiku. Iste godine bile su izabrane između sto glazbenika kao finalistice baroknog natjecanja u Bad Libenwerdi (Njemačka).

Godina 2018. je za Duo Accellorandom izuzetno bitna godina, pošto su sudjelovale na tri iznimno značajnih međunarodnih harmonikaških natjecanjima, na kojih su osvojile vrhunske rezultate. U travnju su u hrvatskoj Puli pobjedile u najvišoj kategoriji komornih sastava, te pored toga osvojile još i kup grada Pule kao najbolje ocjenjen ansambal u svim kategorijama. U njemačkom Kliengenthalu, koji je poznat zbog harmonikaškog natjecanja na svjetu, osvojile su 2. mjesto. Na prestižnom natjecanju u Castelfidardu u Italiji su u kategoriji klasičnih komornih sastava pobjedile, te osvojile još dvije posebne nagrade, te tako bile najviše puta nagrađivane natjecateljice natjecanja. Ta dostignuća su ujedino i najbolji slovenski uspjesi na spomenutim natjecanjima. Pored sudejlovanja na raznim natjecanjima, duo održava koncerte u Sloveniji, Njemačkoj, Italiji, Hrvatskoj i Ukrajini te se usavršava na majstorskim tečajevima kod međunarodno priznatih profesorih kao što su Monika Leskovar, Pavle Zajcev, Branimir Pustički, Karmen Pečar-Koritnik, Ivan Koval i Olaf ReimersNeža i Romana su sav svoj život posvetili glazbi. Neža trenutno završava studij najviše umjetničke glazbene izobrazbe u Njemačkoj – Koncert examen, a Romana završava magistarski studij na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.