10. travnja 2019. od 16 do 17:15h

Opis predavanja: Kratak pregled povijesti istarske ljestvice, teorijsko definiranje, karakteristični tonovi i njihova harmonizacija, prva korištenja u umjetničkim djelima (Ronjgov, Brajša), različita korištenja istarske ljestvice u djelima živućih suvremenih skladatelja (Dekleva, Krajcar, Brajković, Okmaca…). Brojni primjeri iz glazbene literature gdje se ljestvica koristi kroz različite stilove ovisno o skladatelju.

Uzrast: najprimjerenije za srednjoškolce i studente te profesore teorijskih glazbenih predmeta, moguće i za stariji uzrast osnovne glazbene škole (13 god. i stariji), te ostale zainteresirane.

Luka Demarin

Luka Demarin magistar je glazbene teorije i klavira (Umjetnička akademija Split, klasa prof. Jadranke Garin), te student završne godine magistarskog studija Kompozicije (Akademija za glasbo Ljubljana, klasa prof. Marka Mihevca). Rođen je 3. studenoga 1993. godine u Puli, a glazbom se bavi od svoje sedme godine kad je započeo glazbeno obrazovanje u GŠ I. M. Ronjgova u Puli u klasi prof. Čedne Osip kao klavirist. Nakon završetka srednje glazbene škole i opće gimnazije, upisuje studije Glazbene teorije (Split, 2012.), Klavira (Split, 2013.) i Kompozicije (Ljubljana, 2017.). Glazbenu teoriju magistrirao je u rujnu 2018. nakon pisanja i obrane detaljnog istraživačkog rada s tematikom istarske ljestvice u umjetničkoj glazbi hrvatskih skladatelja pod mentorstvom prof. Mirjane Siriščević, a klavir u veljači 2019. U slobodno vrijeme bavi se aranžiranjem, skladanjem, poučavanjem, prevođenjem i pisanjem.