Nastupio je gudački orkestar Glazbene škole pod ravnanjem maestra Antona Gergorića, a solisti su bili klaviristi, iznimno talentirani maturant Luka Buršić te poznati glazbeni pedagog Zdenko Osip

FOTOGALERIJA

“Mali i veliki pijanist virtuoz” naziv je koncerta u organizaciji pulske glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova koji je održan u srijedu navečer u Zajednici Talijana, a u povodu proslava za 70. obljetnicu ove škole.

Nastupile su male pijanistice Iva Rabar, Kaja Zagoranski, Nina Vale, Reana Miloš i Linda Marić, a mentorice su im bile Vesna Ivanović Ocvirk, Snježana Demarin, Chiara Jurić i Vinka Burić.

Potom je nastupio gudački orkestar Glazbene škole pod ravnanjem maestra Antona Gergorića, a solisti su bili klaviristi, iznimno talentirani maturant Luka Buršić te poznati glazbeni pedagog Zdenko Osip, dugogodišnji profesor u ovoj školi, a izveli su Bachov “Koncert za klavir i orkestar u f-molu”.

Svestrani Buršić

Luka Buršić maturant je glazbene škole i Gimnazije, dobitnik brojnih nagrada, i kao gimnazijalac iz gotovo svih školskih predmeta i kao pijanist, a prije dvije godine nagrađen je i za solfeggio. Buršić će 22. ožujka integralno izvesti Bachov koncert u Karlovcu na poziv tamošnje škole, a u programu “Noć i kava s Bachom”, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture.

Zdenko Osip bio je učenik profesorice Nirvane Duraković, a nastupio je kao solist uz poznate orkestre. Trenutno radi kao suradnik pulske Muzičke akademije.

Ravnateljica škole Romana Vuksan Zuban tom se prilikom prisjetila i priznatih glazbenih pedagoga s klavirskog odjela. To su Nirvana Gerbaz Duraković, koja je bila mentorica generacijama i generacijama pijanista, danas glazbenim pedagozima u školi, te svakako Dušan Nožica, jedan od osnivača srednje glazbene škole, poznati i priznati glazbeni pedagog.

Potom se prisjetila i vrsnih klavirskih pedagoginja koje su u posljednjih deset godina otišle u mirovinu, ili nas zauvijek napustile.

– Čedna Osip, supruga pijanista Zdenka Osipa koja nas je prerano zauvijek napustila prije nekoliko godina, bila je jedna od najintenzivnijih, najupečatljivijih, najproduktivnijih pedagoga koju ova škola pamti. Čuvala je sve dnevnike rada svakog svog učenika koji je maturirao, a njezin glas na sjednicama i intonaciju, mnogi dan-danas pamte. Bila je guru naše škole, vodilja i ravnateljima. Roditelji su je slušali, iz učenika je “vadila” ono što niti njihovi najbliži nisu znali da imaju. Njezini učenici su današnji profesori u našoj školi: Snježana Demarin, Vesna Ivanović Ocvirk, Daniela Pamić Ulemek, Sandra Burić, potom Luka Demarin, Zorislav Frančišković, Irena Vladisavljević. Ne zaboravimo niti na Tomislava Frančikovića, Anu Obrovac, Tihanu Arvaj, Dalibora Bukvića, Melitu Lasek, Tereziju Cukrov, Denizu Banković, poznate pijaniste i glazbene pedagoge. Nažalost, napustila nas je prije nego što je doživjela mirovinu, kazala je Vuksan Zuban.

Predane pedagoginje

Ona se prisjetila i predanih umirovljenih kolegica Željke Savretić, čija su učenice bile profesorice Massimilliana Brajković i Mariza Burić, također priznata glazbena pedagoginja koja je nedavno umirovljena, a čiji su učenici pak bili Eduard Kancelar, Elda Krajcar Percan, Tamara Jurkić Sviben, Vinka Burić, Jadranka Celić Bernaz, Ana Debeljuh Guidici, Robert Batelić…

– Nedavno je umirovljena i Karmen Kirac, koja je svoj život posvetila klaviru i pedagoškom radu. Njeni su učenici bili Mirjana Đurđev, Toni Toplak, Daina Dapiran, Tatiana Šverko, Vladimir Mlinarić, vrsni glazbenici, kazala je ravnateljica.

Tekst preuzet sa:

https://www.glasistre.hr/kultura/pijanist-virtuoz-u-povodu-70-rodendana-glazbene-skole-vrsni-glazbenici-te-prisjecanje-na-nekadasnje-glazbene-pedagoge-582296