Koncert nije bio u slobodnoj prodaji, već namijenjen djelatnicima, učenicima, bivšim djelatnicima škole, profesorima predavačima, prijateljima donatorima škole ili onima koji su na bilo koji način u dosadašnjem radu dali svoj doprinos u stvaranju škole kakva ona danas jest

Snimio: Dejan Štifanić

FOTOGALERIJA – koncert 17.3.2019.

FOTOGALERIJA – masterclass 18.3.2019.

Premda nije bio u slobodnoj prodaji i nije bio namijenjen široj publici, koncert čuvenog violinista Stefana Milenkovića u Domu hrvatskih branitelja u povodu 70. obljetnice pulske glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova bio je pravi glazbeni doživljaj.

Uz pratnju klavirista Vladimira Miloševića, proslavljeni je violinist nadahnuto izveo izabrani repertoar, a koncert je jedan od niza aktivnosti koju pulska glazbena škola priređuje u jubilarnoj godini djelovanja.

Iznimna karijera

Koncert nije bio u slobodnoj prodaji, već namijenjen djelatnicima, učenicima, bivšim djelatnicima škole, profesorima predavačima, prijateljima donatorima škole ili onima koji su na bilo koji način u dosadašnjem radu dali svoj doprinos u stvaranju škole kakva ona danas jest.

Ovjenčan u Srbiji nagradama Umjetnik stoljeća (2002.), Najhumanija osoba (2003.), te Brend osobnost godine (2010.), Stefan Milenković ima plodnu karijeru međunarodno traženoga solista i recitalista izuzetno produktivne i dugotrajne scenske prisutnosti, profesionalizma i kreativnosti.

Nedavne njegove izvedbe obuhvaćaju suradnju sa Simfonijskim orkestrom države Utah (SAD), Praškim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom Grand Rapids (SAD), Simfonijskim orkestrom grada Oklahoma (SAD), Simfonijskim orkestrom “Giuseppe Verdi” iz Milana, Slovenskom filharmonijom te Zagrebačkom filharmonijom.

Milenković je započeo svoju karijeru vrlo rano, nastupivši prvi put uz orkestar kao šestogodišnjak. U dobi od deset godina svirao je na božićnom koncertu u Washingtonu za tadašnjeg američkog predsjednika Ronalda Reagana. Sljedeće godine svirao je za Mikhaela Gorbačova, a kao četrnaestogodišnjak svirao je za Papu Ivana Pavla II., dok je u dobi od samo šesnaest godina nastupio na svom tisućitom koncertu. Do svoje sedamnaeste godine bio je pobjednik ili finalist na prestižnim međunarodnim violinskim natjecanjima diljem svijeta.

Duboko posvećen pedagoškom radu, u suradnji s Itzakom Perlmanom predavao je na čuvenoj muzičkoj akademiji Juilliard (New York, SAD)

Diplomiravši u dobi od 19 godina na Muzičkoj akademiji u Beogradu, Milenković je još uvijek najmlađi student koji je ikad diplomirao na toj ustanovi. Milenković svira na violini Giovannija Battiste Guadagninija iz 1783. godine.

Najistaknutiji pijanist svoje generacije Vladimir Milošević, završio je osnovno i srednje muzičko obrazovanje u Leskovcu, u klasi prof. Mile Veljković a zatim nastavio studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gdje je diplomirao i magistrirao u klasi prof. Nevene Popović. Usavršavao se na prestižnim akademijama. Zaposlen je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u zvanju izvanrednog profesora.

Humanitarni karakter

Maestro Stefan Milenković zadnji put je svirao u Istri 2009. godine. Na kraju koncerta večerašnjeg u sastavu humanitarne akcije Rotary Cluba uručena je violina Luciji Strenja, nadarenoj učenici oveškole. Riječ je o humanitarnoj akciji Rotary Cluba, Medulinske riviere i graditelja violine iz Varaždina Nikole Dervenkara.

Svi dobrovoljni prilozi koje je škola skupila na koncertu bit će iskorišteni za kupnju materijala neophodnih za obnovu 51 violine koje bi bile dar za sviranje budućim učenicima ili djeci u nekom od domova. Violine bi obnovili svojim znanjem i umijećem profesori gudačkog odjela glazbene škole.

Tekst preuzet sa:

https://www.glasistre.hr/kultura/-stefan-milenkovic-za-rodendan-pulske-glazbene-skole-583546/