Koncert je počeo ispred same dvorane, kada se predvorje Doma hrvatskih branitelja pretvorilo u koncertnu pozornicu zahvaljujući Roya Quartetu kojeg čine četiri iznimne sviračice saksofona, a to su Petra Horvat (sopran saksofon), Weronika Partyka (alt saksofon), Betka Bizjak Kotnik (tenor saksofon) i Jovana Joka (bariton saksofon). Upravo je potonja bivša učenica pulske škole

Bogat program zbivanja u povodu 70. obljetnice djelovanja pulske Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova nastavljen je u ponedjeljak navečer koncertom bivših učenika ove škole u Domu hrvatskih branitelja.  Koncert je počeo ispred same dvorane, kada se predvorje pretvorilo u koncertnu pozornicu zahvaljujući Roya Quartetu kojeg čine četiri iznimne sviračice saksofona, a to su Petra Horvat (sopran saksofon), Weronika Partyka (alt saksofon), Betka Bizjak Kotnik (tenor saksofon) i Jovana Joka (bariton saksofon). Upravo je potonja bivša učenica pulske škole. One su izvele djelo Vinka Globokara “Discours V”. Taj je nastup bio poput svojevrsnog performansa, sugestivan i strastven, uz interakciju s gledateljima. 

Sjećanje na Milottija 

Potom, budući da se u ponedjeljak obilježavala godišnjica rođenja maestra Nella Milottija, pijanistica Elda Krajcar Percan izvela je njegovo djelo “Noć pod Ćićarijon”. Suptilna i nadahnuta izvedba na najbolji je mogući način dočarala bit ove skladbe nezaboravnog maestra.

Duo Clarguitar u sastavu Slavko Kovačić, klarinet i Žarko Ignjatović, gitara uigrano i nadahnuto je odsvirao tri skladbe čiji su autori bili Heitor Villla, Roberto di Marino i Celso Machado. Zanosni ritmovi ovih autora vrlo su zanimljivo zvučali u kombinaciji klarinet-gitara. Harmonikaš Ivan Šverko, u svojoj već prepoznatljivoj nadahnutoj maniri, odsvirao je izbor iz “Lirskih komada” Eduarda Griega, i to “Arietta”, “Leptir”, Samotni putnik”, “Ptičica” i “Potočić”, te vrlo zahtjevnu Semjonovu “Sonatu br. 2” za harmoniku solo sa stavcima “Allegro”, “Lento” i “Vivace”.

Nastavak koncerta bio je u znaku Mozarta i opere “Figarov pir”, kada su bas-bariton Patrik Andreja i klavirist Sandro Vešligaj izveli recitativ “Tutto e’ disposto”, odnosno ariju “Aprite un po’ quegli occhi” iz ove opere. Sestre Cukrov – Martina i Terezija, četveroručno su za klavirom odsvirale prvu sliku iz baletne suite Igora Stravinskog “Petruška”. Skladba govori o tradicionalnoj ruskoj lutki, Petruški, koja je napravljena od slame i nosi vreću piljevine, a čije tijelo oživi i ima mogućnost voljeti, i time podsjeća na Pinocchia. Stravinski je skladao balet tijekom zime 1910/11. za Djagilevljev Ballets Russes.

Nadahnutu “Sonatu u g-molu” J. S. Bacha sa stavcima Allegro-Adagio-Allegro izvele su flautistica Samanta Stell i harmonikašica Anamarija Lovrečić, i tu je bilo posebno zanimljivo čuti kako zvuči ova sonata u izvedbi flaute i harmonike, dočaravši kontrast između mola i dura, lirskog i epskog.

“Klavirska zabava po bijelim tipkama” djelo je Mattija Rautija, finskog skladatelja koju je tehnički vrlo nadahnuto odsvirao Vladimir Mlinarić, a uslijedila je “Sonata B-dur, K 441” Domenica Scarlattija, u izvedbi istoga pijanista. Skladba Giovannija Zambonija “Sonata u A-duru” uslijedila je u izvedbi svirača lutnje Diega Leverića. Lutnja je drevni instrument koji ima nježan i profinjen zvuk. Sviranje lutnje bio je obvezni dio obrazovanja te simbol uglađenosti kraljeva, plemića i ostalog plemstva.

Solo pjevači

I za kraj su skladbe Francesca Paolo Tostija “L’ultima canzone” i Stanislaoa Gastaldona “Musica Proibita” izveli Zoran Tomaić, tenor i Sandro Vešligaja, klavir. Tomaić i Vešligaj već duže nastupaju zajedno vrlo uspješno, a ovoga je puta bilo zanimljivo čuti izvedbu dvojice solo pjevača tijekom iste večeri, Patrika Andreje i Zorana Tomaića, bas-bariton prvi i tenor drugi, svi uz pratnju Sandra Vešligaja.

Nazočne je pozdravila ravnateljica glazbene škole Romana Vuksan Zuban, ističući brojne aktivnosti učenika i mentora ove ustanove. Bivši učenici koji su nastupili u ponedjeljak su vrsni glazbenici, a mnogi od njih i priznati glazbeni pedagozi. Zanimljivo je i da su odabrani izvođači raznih godišta – neki već imaju etabliranu karijeru predavača na akademijama, a drugi su na počecima svoje pedagoške karijere.

Preuzeto sa: https://www.glasistre.hr/kultura/vrsni-glazbenici-i-glazbeni-pedagozi-priredili-dojmljiv-program-604362